Takaisin

Jätteiden lajittelu ja kierrätys

Muistathan lajittelun tärkeyden

Tiesitkö, että sekajätteisiin laitetuista biojätteistä saisi polttoaineet vuodeksi 80 000 kaasuautolle? Tai että kartonkikuitua voi käyttää jopa 25 kertaa, lasia kierrättää rajattomasti ja että käytettyjen paristojen metalleja voidaan hyödyntää lannoitteiden raaka-aineena? Lajittelu ja jätteiden vähentäminen on ympäristöteko. Mitä useampi lajittelee, sitä suurempi vaikutus teoillamme on yhdessä ympäristölle!

Vinkkejä kodin kierrätyksen toteuttamiseen

Kotona kierrätysastioita kannattaa hankkia sen mukaan, mitä kierrätysmahdollisuuksia taloyhtiössä on, ja sen mukaan, mitä jätteitä omassa kotitaloudessasi kertyy eniten. Taloyhtiöissä on ainakin biojätteen, paperin ja sekajätteen kierrätysmahdollisuus.  Kodin kierrätyspisteen ei tarvitse olla keittiössä. Paperinkierrätyskori voi olla vaikkapa olohuoneessa, ja lasien kierrätys parvekkeella. Tärkeintä on, että kierrätysastiat ovat käytännöllisiä, ja sopivat juuri oman kodin käyttötarpeisiin.

Lajittele vähintään biojäte

Biojätteen lajittelu vähentää sekajätteen ja sitä kautta myös kaatopaikalle menevän jätteen määrää. On myös hyvä muistaa, että mitä vähemmän sekajätettä syntyy, sitä pienemmät ovat jätteenkäsittelymaksut. Kaatopaikalla biojäte muodostaa runsaasti metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Kun biojätettä käsitellään asianmukaisesti, haitallisia päästöjä syntyy vähemmän.  Biojätettä voidaan myös hyödyntää usein eri tavoin. Biokaasua voidaan käyttää sähkön ja lämmön tuottamiseen tai jatkojalostaa polttoaineeksi, ja kompostoimalla saadaan ravinteikasta multaa.

Biojäte

Biojäteastiaan saa laittaa:

- Hedelmien ja vihannesten kuoret

- Ruoan tähteet

- Kahvin ja teen porot, teepussit ja suodatinpaperit

- Kananmunakennot

- Pehmopaperit, kuten talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat

- Jähmettyneet rasvat

- Kalanruodot ja luut

- Kasvinosat ja kuihtuneet kukat

- Lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet, kuten purut ja pelletit

- Pienet määrät haravointijätettä 

Muovinkeräys

Muovinkeräykseen kelpaa kaikki pakkausmuovi. Keittiöstä ja kylpyhuoneesta tyhjenevät muovipakkaukset kuuluvat muovinkierrätykseen. Myös kierrätysmuovin tulisi olla puhdasta. Älä kasaa eri muovilaatuja tiukasti sisäkkäin, niitä käsitellään ja erotellaan koneellisesti.

Paperinkeräys vai keräyskartonki?

Kaikki paperi, kuten kotiin jaettava mainosposti, käy paperinkeräykseen. Kauppaostosten pahviset tuotepakkaukset kuuluvat keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi aina kierrättää. Muista litistää pakkaukset ja laittaa ne sisäkkäin kierrätykseen. Lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät luontoa ja rahaa. Keräyspaperi ja -kartonki ovat teollisuudelle tärkeää raaka-ainetta, jota hyödyntämällä voidaan säästää puuta.  Lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen, koska ne sisältävät painoväriä, teippejä ja tarroja tai paperi on tehty foliosta/alumiinista, eikä niitä voi hyödyntää uuden paperin raaka-aineena.

Keräyspaperiastiaan voi laittaa:

- Sanoma- ja aikakauslehdet (niittejä ei tarvitse poistaa)

- Mainosposti

- Uusiopaperit

- Kaikki kirjekuoret

- Värilliset ja valkoiset kopio- ja tulostepaperit

- Tuoteluettelot

- Pehmeäkantiset kirjat

- Valkoiset paperikassit 

Keräyskartonkiastiaan voi laittaa:

- Aaltopahvit

- Kartonkitölkit, esim. maito- ja mehutölkit muovikorkkeineen

- Kuivien tuotteiden kartonkipakkaukset, kuten muro- ja keksipaketit

- Paperipussit ja -kassit

- Pizzalaatikot ja munakennot

- Kartonkiset kertakäyttöastiat

- WC- ja talouspaperirullien hylsyt

- Muovipinnoitetut käärepaperit

- Juomien kartonkiset monipakkaukset 

Vaaralliset jätteet eli ongelmajätteet

Vaaralliset jätteet voivat väärin lajiteltuna aiheuttaa merkittävää haittaa terveydelle tai ympäristölle. Kaikki varoitusmerkillä merkityt tuotteet ovat ongelmajätettä. Maalien, liimojen, lakkojen, desinfiointiaineiden ja puhdistusaineiden ja vastaavien kanssa tulee olla tarkkana. Vie ongelmajätteet siis aina niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Vanhentuneet lääkkeet, neulat ja ruiskut tulee palauttaa apteekkiin.  Julkisten tilojen kierrätyspisteiltä löytyy keräysastiat energiansäästölampuille ja loisteputkille. Paristojen ja akkujen navat tulee teipata ennen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen viemistä. Elektroniikkaa kierrättäessä voit selvittää oman paikkakuntasi elektroniikkakeräyspisteet netistä.