Vai onko kuitenkaan? Sisälämpösuositus on +20-22°C, mikä saattaa vaikuttaa monen mielestä aivan liian kylmältä. Toteutuessaan suosituslämpötila on kuitenkin energiataloudellinen ja sillä on monia positiivisia vaikutuksia.
Sään viiletessä ulkona, saattaa kotona myös huonelämpötila tuntua viileältä. Aurinko lämmittää päivällä, yöllä ei. Ilman kosteus on myös syksyllä korkeampi. Lämmityskauden alkaessa syksyllä, on hyvä huomioida, että kestää jonkin aikaa ennen kuin talojen rakenteet lämpenevät ja suhteellinen kosteus alentuu.
Vesikiertoinen lämmitys toimii oikein, kun patteri on ylhäältä lämmin ja alhaalta viileämpi. Taloyhtiössä lämpötila säädetään lämpöpääkeskuksesta. Patteriverkostoon on säädetty maksimilämpötila, johon asukas ei voi vaikuttaa.
Samassa huoneessa olevat patterit tulee säätää kaikki samaan arvoon, tällöin lämpö pääsee kiertämään tasaisesti. Termostaatti huolehtii sopivasta lämpötilasta ja huonelämpötila tasaantuu ulkolämpötilaa hitaammin.
Jos tuntuu, että patteri ei lämpene, tarkistathan seuraavat asiat ennen huoltoyhtiölle ilmoittamista:
• patteritermostaatti on kierretty täysin auki
• patteritermostaattien edessä ei ole verhoja tai huonekaluja (jotta termostaatti ei tulkitse huoneen lämpötilaa väärin)
• huoneen lämpötila mitataan oleskelualueelta, keskeltä huonetta, noin metrin korkeudelta
• pidä patterin pinta ja tausta puhtaana
Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin.
Mittaa lämpötila keskeltä huonetta, reilun metrin korkeudelta lattiasta. Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat vedottomissa olosuhteissa ovat:
• oleskelutilat 20-21 ºC
• makuuhuoneet 19-21 ºC
• kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
• varasto 12 ºC
• autotalli 5 ºC
Energiataloudelliset lämpötilat asuinhuoneissa parantavat asumisviihtyvyyttä sekä sisäilman laatua monella tavalla. Liian lämpimässä vireystila laskee ja lämmityskaudella sisäilma on kuivempaa. Matalampi lämpötila myös pienentää rakennusmateriaalien haitallisia päästöjä.
Lämpötilan lasku 24 °C:sta 21 °C:een vähentää useimmiten sisäilmaoireiden määrää 1/3:lla. Huoneilman lämpötilan jyrkkää muutosta kesken lämmityskauden kannattaa välttää: ihminen tottuu 0,5-1,0 asteen suuruiseen huonelämpötilanpudotukseen noin viikossa.
Kodistolla on Suomen laajin valikoima vuokrakoteja.
Palvelun tarjoaa Newsec Property Asset Management Finland Oy.