Ladataan

Green homes -vastuullisuustoiminta vuokra-asukkaille käynnistyy

Takaisin

Seitsemän ammattimaista kiinteistönomistajaa käynnistää yhdessä Kiinteistönomistajat ja rakennuttajat Rakli ry:n kanssa vuokra-asumiseen keskittyvän Green homes -vastuullisuustoiminnan.

Green homes (3)

Green homes -vuokrakotien asukkaat saavat säännöllisesti tietoa asumisesta aiheutuvista ilmastopäästöistä. Newsecin vuokranantajista Green Homes -vastuullisuustoiminnan ensivaiheessa on mukana OP Kiinteistösijoitus.

Toiminnan keskiössä on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen yhteistyö kohti ilmastoystävällisempää asumista. Vuokranantaja voi esimerkiksi valita huoneistoihin energiatehokkaat kodinkoneet ja optimoida asuntojen lämpötiloja älykkäiden lämmönsäätelyjärjestelmien avulla. Vuokralainen puolestaan voi vaikuttaa kierrättämällä jätteet tarkasti ja ilmoittamalla huoltoon matalalla kynnyksellä esimerkiksi vuotavasta vesihanasta.

Asuminen tuottaa noin kolmanneksen suomalaisten hiilijalanjäljestä

Ammattimaiset vuokranantajat ovat jo pitkään tehneet vastuullisuustyötä omistamissaan kiinteistöissä ja nyt asukkaat otetaan tähän työhön mukaan vielä tiiviimmin. Green homes -toiminnassa asukkaat saavat vuokranantajiltaan tietoa asumisen ilmastopäästöistä ja myös opastusta arjen ilmastotekoihin.

patrick-hendry-Diu8uAt7Ol8-unsplash

Suurin osa asumisen päästöistä aiheutuu käytetystä energiasta. Asukas voi vaikuttaa energiankäytön päästöihin tarkastelemalla esimerkiksi huoneiston lämpötilaa tai suihkujen pituutta. Jos asunnossa on patterit, säädä termostaatit pienimmälle mahdollisimmalle tasolle, jolla miellyttävä sisälämpötila säilyy. Tuuleta asuntoa vain lyhyesti lämmityskauden aikana, ettei lämpö karkaa harakoille.

Asuintalojen vedenkulutuksessa suurin vaikutus energiankulutukseen tulee veden lämmittämisestä. Keskimääräinen suihku käyttää vähintään 12 litraa vettä minuutissa, joten suihkujen kestolla on valtava merkitys energiankulutukseen. 10 minuutin suihku kuluttaa vettä 120-160 litraa ja maksaa keskimäärin noin yhden euron, mikä tekee kuukausitasolla noin 30 euroa, jos käy suihkussa päivittäin.

Kiertotaloutta ja jätteen uutta elämää

medium-iStock-1051577694

Kiertotalouden edistäminen kuuluu yhä useamman asuntotoimijan vastuullisuustyöhön. Isojen remonttien yhteydessä vastuulliset toimijat tekevät perusteellisen purkukartoituksen, jossa käydään läpi remontoitavan talon materiaalit ja suunnitellaan niiden uusiokäyttö toisissa remonttikohteissa. Arjen kiertotaloutta taas on esimerkiksi se, kun käyttää kaupasta ostetun muovipussin kotona roskapussina tai istuttaa tyhjään tomaattitölkkiin yrttejä.

Jätelain mukaan kaikkien vähintään viiden huoneiston asunkiinteistöjen tulee lajitella seka- ja biojätteet sekä kartonki-, muovi-, lasi- ja metallipakkaukset. Näiden lisäksi jätehuoneista voi löytyä myös esimerkiksi paperi- ja vaatekierrätys. Kiinteistöjen jätetilojen suunnittelulla ja toteutuksella tavoitellaan vähentämään sekajätteen määrää sekä nostamaan uusiokäyttöön päätyvän jätteen määrää.

Green homes -vastuullisuustoiminnan avulla toteutetaan paitsi ilmasto- sekä ympäristötekoja, tehdään siinä lisäksi myös oman talouden kannalta järkeviä valintoja. Energiaa säästämällä, pitkällä aikavälillä säästäväisellä vedenkäytöllä sekä syntyvän jätteen minimoimisella säästää myös selvää rahaa.

🔋 Psst! Lisää energiansäästövinkkejä voit lukea Kodiston aikaisemmasta artikkelista täältä.


Lähteet:

Rakli.fi

Greenhomes.fi