Ladataan

Astetta alemmas: Motivan energiansäästötalkoot

Takaisin

Mukana menossa Astetta alemmas

Euroopassa vallitsevan energian saantia ja hintoja koskevan poikkeustilanteen johdosta Suomessa on käynnissä energiansäästötalkoot. Kiinteistösi talotekniset säädöt on toteutettu energiaa säästävästi hyvät sisäolosuhteet huomioiden.

Newsec on Motivan kumppani Astetta alemmas -kampanjassa, joka jatkuu koko lämmityskauden ajan. Lisää tietoa talkoista sekä ohjeistuksia löydät Motivan Astetta alemmas –kampanjan sivuilta: www.astettaalemmas.fi


Vinkkejä energian säästämiseen

Astetta alemmas -kampanja starttaa 10.10. samaan aikaan vuotuisen Energiansäästöviikon kanssa. Energiansäästöviikkoa vietetään 10.-16.10.2022 ja Astetta alemmas -kampanja jatkuu koko lämmityskauden ajan. ⁠ Astetta alemmas -kampanjassa kannustetaan säästämään energiaa ja pyritään saavuttamaan pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.⁠

Listasimme energiansäästövinkkejä, joiden avulla myös sinä voit itse vaikuttaa merkittävästi energian kulutukseen ja pienentää siten sähkölaskua.

Energiatehokasta syksyä ja talvea!

#energiateko

lämpö

Lämmitys

Pienennä sisälämpötilaa ja tuuleta vain lyhyesti

Jos asunnossa on patterit, säädä termostaatit pienimmälle mahdollisimmalle tasolle, jolla miellyttävä sisälämpötila säilyy. Jätä pattereiden ympärille tilaa, älä esimerkiksi laita huonekaluja pattereihin kiinni. Tuuleta asuntoa vain lyhyesti lämmityskauden aikana, ettei lämpö karkaa harakoille.

Jos asunnossa on sähköinen lattialämmitys kylpyhuoneessa, säädä lattialämmityksen lämpötilaa pienemmälle silloin, kun sille ei ole tarvetta

vesi

Vesi

Lämmin käyttövesi on merkittävä energian kuluttaja. Suomessa ollaan lakimuutoksen myötä siirtymässä portaittain huoneistokohtaiseen vedenmittaukseen ja -laskutukseen. Pienentämällä omaa vedenkulutustasi säästät energian lisäksi myös rahaa.

Ota lyhyitä suihkuja

Asuintalojen vedenkulutuksessa suurin vaikutus energiankulutukseen tulee veden lämmittämisestä. Keskimääräinen suihku käyttää vähintään 12 litraa vettä minuutissa, joten suihkujen kestolla on valtava merkitys energiankulutukseen. 10 minuutin suihku kuluttaa vettä 120-160 litraa ja maksaa keskimäärin noin yhden euron, mikä tekee kuukausitasolla noin 30 euroa, jos käy suihkussa päivittäin.

Pese täysiä koneellisia

Astian- ja pyykinpesukoneet käyttävät kymmeniä litroja vettä jokaista pesukertaa kohden, joten laitteiden käyttö mahdollisimman harvoin, pesten täysiä kuormia käyttäen säästöohjelmia, säästää vettä ja sähköä. Nykyisten astianpesukoneiden ohjelmat usein sisältävät esipesun, joten käsin tehtävät astioiden esipesut kuluttavat turhaan vettä.

sähkö

Sähkö

Valitse energiatehokkaat laitteet ja sammuta ne silloin kun voit

Valitse kotisi valaisimet ja niiden lamput harkiten ja käyttötarkoituksen mukaan

LED-lamput kestävät loistelamppuja paremmin valojen kytkemistä päältä ja pois, ovat pitkäikäisiä sekä kuluttavat vähemmän sähköä.

Sammuta elektroniset laitteet kokonaan aina kun ne ei ole käytössä

Vältä sähkösaunan käyttöä, tai sauno vain harkiten

Säädä kylmälaitteet sopivalle teholle, väärillä asetuksilla laitteet voivat alkaa kerryttämään jäätä, jolloin sähkönkulutus kasvaa

Kategoriat