Ladataan

Astetta Alemmas: Energiansäästöviikot

Takaisin

Astetta Alemmas kampanja käynnistettiin viime vuonna, tavoitteena saada energia riittämään jokaisessa kotitaloudessa läpi talven. Kampanja jatkuu taas ja tämän vuoden tavoitteena on kiinnittää huomio uudenlaiseen energiankäytön aikaan. Jokainen pystyy vaikuttamaan!

Newsec on Motivan kumppani Astetta alemmas -kampanjassa, joka jatkuu koko lämmityskauden ajan. Lisää tietoa talkoista sekä ohjeistuksia löydät Motivan Astetta alemmas –kampanjan sivuilta: www.astettaalemmas.fi


Vinkkejä energian säästämiseen

Astetta alemmas -kampanja starttaa 9.10. samaan aikaan vuotuisen Energiansäästöviikon kanssa. Energiansäästöviikkoa vietetään 9.-15.10.2023 ja Astetta alemmas -kampanja jatkuu koko lämmityskauden ajan. ⁠ Astetta alemmas -kampanjassa kannustetaan säästämään energiaa ja pyritään saavuttamaan pitkällä aikavälillä pysyvästi alhaisempi energiankulutus.⁠

Listasimme energiansäästövinkkejä, joiden avulla myös sinä voit itse vaikuttaa merkittävästi energian kulutukseen ja pienentää siten laskujasi.

Energiatehokasta syksyä ja talvea!

#energiateko

sähkön ajoitus

Ajoita fiksummin

Sähkölaitteiden käyttö kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle.

Kerrostaloasunnon sähkönkäytöstä noin 30% tulee pyykin- ja astianpesukoneen sekä kuivausrummun käytöstä.

Jotta sähkökatkojen riski pienenee, kannattaakin sähkökulutusta pienentää kulutushuippujen aikana. Kulutushuiput asettuvat arkiaamuihin klo 8-10 sekä alkuiltoihin klo 16-17 ja klo 19-20 välille. Huomioithan, että sähköpulaa voi esiintyä myös muina aikoina - ajantasaisen tiedon saat seuraamalla uutisia ja jakeluverkkoyhtiösi tiedotteita.

Vuonna 2021 kotitalouksien osuus Suomen sähköenergian kulutuksesta oli 22 %. Kotitalouksilla siis on mahdollisuus oikeasti vaikuttaa!

suihku

Suihkuttele lyhyemmin

Suihkua kannattaa lyhentää, jotta vedenlämmitys ei kuluta niin paljon energiaa._

Kaukolämmitteisen kerrostalon energiakulutuksesta noin 30 % tulee käyttöveden lämmityksestä. Kun pienennät päivittäistä suihkussa käyntiaikaasi kuudesta minuutista kolmeen minuuttiin, kaukolämmön vuosikulutus pienenee noin 7% ja käyttöveden vuosikulutus noin 18%.

Kokonaisuutena suihkun lyhentäminen kuudesta minuutista kolmeen minuuttiin tarkoittaa noin 10% säästöä vuosittaisissa kaukolämpö- ja vesimaksuissa!

pesukone

Pese tehokkaammin

Pesemällä täysia koneellisia pyykkiä ja astioita, säästät koneiden ylimääräistä käyttöaikaa.

Pyykin- ja astianpesukoneet kuluttavat kotitalouksissa noin 30% kokonaiskulutuksesta. Siksi pesukoneiden ja kuivausrummun käyttöä kannattaa pohtia.

Monissa pesukoneissa on aikaohjaus-toiminto, jonka avulla voit ajastaa pesukoneen käynnistyksen kulutushuippujen ulkopuolelle. Mikäli mahdollista, käytä pesukoneen eko-ohjelmaa ja/tai valitse hieman alhaisempi lämpötila.

Pyykin kuivatat energiatehokkaimmin kuivaustelineellä. Jos ilmat vielä sallivat, voit viedä pyykit myös ulos kuivumaan ja lopputuloksena on ihanan raikkaat, puhtaat pyykit.